Kwallef van Vliek
 
 

Jeugd

Al snel na de start van de Kwallef in 2014 zijn we begonnen om leerlingen van basisschool ‘De Triangel’ hierbij te betrekken. Op dit moment laten we de leerlingen van groep 6 in groepjes van 4 op dinsdagmiddag komen werken in hun eigen schoolperceel.


Dit perceel is opgedeeld in zes segmenten en ook hier volgen we het principe van de wisselteelt en werken biologisch. Voorafgaand aan de werkzaamheden is er in de Kwallef een korte voorbereiding waarbij we aan de hand van een werkschrift met vragen ingaan op de werkzaamheden in het perceel. De leerlingen doen vervolgens alles zelf: wieden, planten, zaaien en uiteindelijk ook oogsten.
Wat ook telkens gebeurt: een rondgang door de Kwallef met tekst en uitleg, proeven, ruiken etc.


En niet te vergeten: we hebben zelf tomatenplantjes gezaaid. De leerlingen nemen in het voorjaar een eigen tomatenplantje mee naar huis om zelf te verzorgen: oppotten, ‘dieven’ en het doel is om ook opbrengst te genereren en te genieten van overheerlijke eigen tomaten!
Een mooi en zinvol leerproces waarmee we leerlingen enthousiast bezig zijn. Een illustratie hiervan: in de recente voorjaarsvakantie komen 2 jongedames ( op fiets en step) op eigen initiatief op dinsdagmiddag kijken in de Kwallef om vast te stellen hoe hun plantjes gegroeid zijn….